NE DEFINIERAR KÄRLEK.

"Kärlek, en vanligen mycket stark, positiv känsla för någon som kännetecknas av ömhet och (ibland) sexuell åtrå. Kärlek omskrivs vanligtvis ur en världslig eller religiös aspekt men kan knappast ges en allmänt accepterad definition.

I den antika litteraturen beskrivs kärleken på varierande sätt, bl.a. som en utifrån kommande kraft som drabbar plötsligt och inte går att värja sig mot. Kärleken kan även ses som en psykologisk process i konflikt med viljan. Kärlek beskrivs också som en ren sexuell akt. Från medeltiden blev kärlek en av de mest omskrivna känslorna inom västerlandets kultur. Utvecklingen från trubadurlyrikens erotiska inriktning gick såväl mot den positivism som präglade 1600- och 1700-talen, som mot beskrivningar av olycklig kärlek. 1700-talets romaner ger även en kärleksuppfattning med moraliserande undertoner, medan det under 1800-talet ofta gjordes teoretiska betraktelser över kärleken och dess natur.

Sexualiteten kom att bli allt mer central i litteratur från och med förra sekelskiftet. I vissa fall fick litteraturen även en mer utpräglad pornografisk inriktning. På senare tid har även mer vetenskapliga aspekter lagts på synen på kärlek då man sammanställt sociologiska undersökningar om samlevnad och kärlek. Böcker inom genrer som FLN (flärd, lust, njutning), nutidsromantik och chick lit speglar något av dagens kärlekslitteratur.

Inom religionen utgör kärlek ett centralt begrepp. En teologisk tolkning ser kärlek som något som förenar levande varelser samtidigt som den gör dem fullkomliga. I kristendomen är kärleken till din nästa central men även kärleken till Gud och Guds kärlek till människan. Agape är den självutgivande kärleken medan eros är den begärande. Denna typ av tudelad kärlek återfinns även i andra religioner." - NE.se

S.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0